Biolanin vinkit joulukuusen hoitoon

hyasinttiriippu
vinkit hoitoon

Ilmalämpöpumpun, patterin tai takan lämpö voi olla liikaa joulukukille

Älä laita kukkia joulukuusen viereen

Kukat kuuluvat jouluun ja oikealla hoidolla niistä riittää iloa pitkään. Osan joulukukista voi istuttaa keväällä puutarhaan jatkamaan kasvuaan. Varo kuitenkin, ettei joulukuusi lakastuta joulun ajan kukkia ennen aikojaan.

Suuri osa joulukukista on jopa helpompia hoidettavia kuin viherkasvit, kun on huomioinut muutamat vaaranpaikat.

Ensimmäinen asia, jossa voi mennä vikaan, on kukkien kuljetus kaupasta kotiin. Yhä enemmän kukkia myydään marketeissa, joissa kukkien pakkaaminen jää ostajan vastuulle. Kiusaus on suuri kiikuttaa kasvi muiden ostosten lomassa pakkaamatta autoon.

− Joulutähti ja joulukaktus ovat kaikkein herkimmät kylmälle ja vedolle. Niitä ei koskaan saa kuljettaa pakkaamatta eikä niitä saa pakattunakaan jättää autoon. Joulukaktus tiputtaa nuppunsa ja joulutähti nuupahtaa helposti kylmässä, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Seuraavaksi pitää miettiä mihin kasvi kotona sijoitetaan. Yleissääntö on, että sipulikukat, kuten hyasintti, ritarinkukka ja tulppaani, viihtyvät ja kukkivat pidempään viileässä. Samoin jouluruusu ja atsalea pärjäävät viileässä.

− Viileässä viihtyviä kasveja ei kannata laittaa lähelle takkaa, lämpöpumppua tai patteria. Lämpimässä kukinta on ohi nopeasti ja sipulikukat myös kasvattavat suhteettoman pitkän varren ja kaatuvat helposti. Myös liika kastelu venyttää sipulikukkien vartta, muistuttaa Biolanin Riikka Kerttula.

Harvalle tulee mieleen, että joulukuusi voi olla syynä joulunajan kukkien nopeaan nuupahtamiseen. Joulukuusi erittää huoneilmaan etyleeniä, joka saa monet kukat vanhenemaan nopeasti ja jopa nuput putoamaan.

− Etyleeni on normaali kasvin hengityksessä muodostuva kaasu, joka saa hedelmät kypsymään. Valitettavasti se nopeuttaa myös kukkien vanhenemista. Siksi kaikki kukkivat kukat kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauaksi joulukuusesta ja hedelmistä. Erityisesti joulukaktus ja orkideat pudottavat herkästi nuppunsa etyleenin vaikutuksesta, varoittaa Biolanin Riikka Kerttula.

Mitä huonommin joulukuusi voi sitä enemmän se erittää etyleeniä huoneilmaan. Siksi on tärkeää huolehtia joulukuusen hyvinvoinnista.

Joulukuusen hoito

  1. Sahaa kuusen tyvestä pala pois, jotta se alkaa imeä vettä.
  2. Laita tyvi vesiämpäriin ja sulata kuusi viileässä tilassa ennen jalkaan asettamista.
  3. Jos viileää sulamistilaa ei ole, suihkuttele kuusta kylmällä vedellä sulamisen aikana.
  4. Asenna sulanut kuusi jalkaan. Älä veistele tai ohenna tyveä.
  5. Kuusenjalassa pitää olla vettä koko ajan.
  6. Sijoita kuusi mahdollisimman kauas takasta, ilmalämpöpumpusta ja patterista.