Nurmikon kunnostus syksyllä

Nurmikon kunnostus syksyllä

Nurmikko jatkaa kasvuaan roudan tai lumen tuloon saakka ja se talvehtii paremmin saatuaan riittävästi typpeä. Nurmikolle voi siis antaa syksyllä myös typpipitoista lannoitetta tarpeen mukaan.

Muista myös tärkeä kalkitus vuosittain! Huom! Ravinteetkaan eivät liukene kasvien käyttöön, jos maa on liian hapan. Ja syksyn sadesäällä kalkki sulaa nopeasti.

Syksyllä nurmikko saa jäädä tavallista korkeammaksi, jotta se ehtii kerätä vararavintoa ennen talven tuloa. Juuri ennen lumen tuloa nurmikko leikataan lyhyeksi ja haravoidaan siistiksi, jotta vältyttäisiin home- ja sienitaudeilta.

MUISTA:

  1. Lannoitus ja kalkitus
  2. Leikkaa ja haravoi
KYLVÄ SYKSYLLÄ HYVÄ NURMIKKO!

Kostea syksy on erinomainen ajankohta hyvän nurmikon perustamiselle. Siemen itää tasaisesti ja kesän poudat eivät uhkaa orastavaa nurmikkoa. Keväällä saadaan ihailla valmista nurmikkoa ja aikaa jää kevään muihin töihin.

Kylvö voidaan tehdä yleensä elokuusta syyskuun puoliväliin asti.Myöskin myöhäissyksyllä, kun maa on jo jäätynyt, voidaan kylvää roudan päälle, jolloin siemen itää aikaisin seuraavana kesänä.

VANHAN NURMIKON SYYSTYÖT

Nurmikon perusparannusta voidaan tehdä syksyllä. Tiivistynyttä nurmikkoa voidaan ilmastoida. Kuopat ja painaumat täytetään ja niin vähennetään myös jääpoltevaurioita. Ennen talventuloa nurmikko leikataan ja leikkuujäte ja lehdet haravoidaan kompostiin. Kasvukauden loputtua varotaan nurmikon turhaa tallaamista ja märän maan tiivistämistä. Talvella tiuhaan poljettu lumi voi tuhota alla olevan nurmikon.