Omenapuiden leikkaus

Omenapuiden leikkaus

Omenapuiden leikkaus tehdään kahdessa eri vaiheessa: omenapuun istutusleikkaus ja satoikäisen hoitoleikkaus.

Omenapuun istutusleikkaus

Omenapuun istutusleikkaus tehdään keväällä, myös edellisenä syksynä istutetuille taimille. Yleensä taimet leikataan valmiiksi istutusta varten jo taimistolla. Leikkauksessa poistetaan kilpalatva ja heikot oksat ja jätetään ainakin kolme tukevaa oksaa eri puolille runkoa. Jäljelle jäävistä oksista typistetään pois 1/3 – ½ ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta jolloin oksat jäävät noin 30 sentin pituisiksi. Latvaversoa lyhennetään noin 1/3, siten että se jää noin 20 cm ylintä oksaa pidemmäksi.

Jos omenapuun tainta ei ole leikattu taimistolla, voit pyytää taimimyymälän puutarhuria tekemään istutusleikkauksen.

Satoikäisen omenapuun hoitoleikkaus

Leikkaamisen tavoittena on saada puulle tasapainoinen latvus ja vaakasuorassa kasvavat oksat sekä sadonkorjuun helpottuminen. Puun haavan paranemisen kannalta on parempi, mitä nuorempana oksa poistetaan. Puu pystyy parantamaan leikkuuhaavan erikoistuneen kudoksen nk. kalluksen avulla, mutta suuret haavat ovat aina alttiina erilaisille sienitaudeille.

Jos leikkaamiset ovat usealta vuodelta jääneet, kannattaa nuorennusleikkaukset ajoittaa ainakin kolmelle vuodelle: poistetun kasvimassan tilalle puu pyrkii kasvattamaan nk. vesiversoja.

 Katso video, miten leikkaus tehdään käytännössä!