Parsa – Viljelyohjeet omaan puutarhaan!

Parsan viljely Suomessa

Parsa on herkullinen kevään vihannes, joka istutetaan aurinkoiselle paikalle kuohkeaan, hyvin kalkittuun maahan. Satoa saadaan jo parin vuoden päästä istutuksesta, kun taimet ovat kasvattaneet juurakkoa ja rehevöityneet. Parsa on kaunis vihreä ’perenna’ eli juurakko talvehtii ja rehevät varret leikataan syksyllä alas. Samoista taimista saa sekä vihreää että valkoista parsaa kasvatuksesta riippuen. Omasta kasvimaasta voi saada tuoretta parsaa jopa 15 vuotta. Lue alapuolelta parsan viljelyohjeet ja nauti omat parsasi tuoreena voisulan kanssa!

Parsan viljelyohjeet:

Kasvupaikka

  • Aurinkoinen ja lämpöinen
  • Kuohkea ja multava maa
  • Valkoisen parsan kanssa erityishuomio kivettömyyteen
  • Lannoitteeksti voi käyttää kompostia edellisenä syksynä
  • Alustan kalkitsemiseen kannattaa käyttää Biolanin tai Kekkilä Gardenin kalkkia.  Lisäksi kasvualustan hoitoon voi käyttää kompostia edellisenä syksynä
  • Vihreä parsa viihtyy tasamaalla
  • Valkea parsa viihtyy harjuissa, joiden muodostaminen aloitetaan istutusvuoden syksyllä ja seuraavana keväänä. Jatkossa harjun korkeutta lisätään keväisin, kunnes se on noin 30 cm.

Parsan viljelyohjeet

Parsan viljelyohjeet

Taimet & hoito

Parsan viljelyssä on kolme vaihetta:

  1. Taimikasvatus
    • 20-30 cm rivivälein
    • Syvyys 3-4 cm
    • Kylvö toukokuussa
    • Lannoitteena täyslannoite tai komposti
    • Taimettuminen noin yhden kuukauden päästä
  2. Kasvuvaihe
    • Harvennus heti taimettumisen jälkeen 10 cm toisistaan
    • Kitke rikkaruohot
    • Typpilannoitus heinäkuussa
    • Seuraavana keväänä parhaimmat yksilöt istutetaan varsinaiselle kasvupaikalle 40-50 cm välein
    • Riviväli noin 1 m
    • Istutussyvyys 10-15 cm ja syksyllä vaot täytetään mullalla
  3. Satokausi
    • Korjuu kun juuristo on pulskistunut ja versot ovat tanakoita  ja tulevat näkyviin
    • Valkea parsa:
      • Leikataan 15 cm syvyydestä multaharjun sisältä
    • Vihreä parsa:
      • Leikataan tai taitetaan 15-30 cm:n pituisina
    • Ensimmäisenä vuonna korjuu on 1–2 viikkoa. Seuraavina vuosina korjuuta tehdään noin kuukausi.
    • Korjuun pituuteen vaikuttavat kasvun voimakkuus ja versojen puutumisnopeus. Lämpimänä keväänä korjuu parin päivän välein.
    • Syksyllä versot leikataan kokonaan pois kellastuttuaan

Katso lähin puutarhamyymälä