Talvivalkosipulit saapuvat pian

valkosipuli talvivalkosipuli

Mitä ovat talvivalkosipulit?
Talvivalkosipulit ovat lajikkeita, jotka istutetaan syksyllä sillä ne hyötyvät talven luonnollisesta kylmäkäsittelystä. Lajikkeet ovat suurempia ja voimakkaamman makuisia kuin tavalliset valkosipulit. Parhaillaan niissä on yli 12 kynttä!

Talvivalkosipuli istutetaan syys-lokakuussa, sillä sen on hyvä ehtiä juurtua hieman ennen talven tuloa. Istutettu kynsi kasvattaa kukkavarren, nupun ja viimein kukan.

Talvivalkosipuli kasvattaa 8-12 suurta kynttä. Kynnen kalvo lähtee helposti irti ja maku on hieman vahvempi kuin tavallisella valkosipulilla.


Valkosipulit saapuvat myymälöihin viikolla 38.
Voit varata haluamasi lajikkeet jo etukäteen soittamalla lähimpään myymälääsi. Tämän vuoden lajikkeet:

Sprint Aikainen, keskikokoinen, vaaleanlila sipuli, jossa tasakokoiset kynnet. Tekee aikaisin kukkavarren.
Messidrome Kaunis valkoinen lajike, jossa on helposti letitettävät varret.
Sabagold Suurikokoinen, satoisa valkosipuli, jolla on kaunis vaalean lila väritys.
Germidour Aikainen ja suurikokoinen lajike, jolla on voimakkaan lila väritys. Hyvin kaunis sipuli jossa on letitettävä varsi.
Primor Aikaisin lajikkeemme, keskikokoinen sipuli. Kaunis lilahtava väri ja pyöreät tasakokoiset kynnet.
Aulxito UUTUUS! Todella aikainen lajike, jonka voi nostaa jo heinäkuussa. Suuri,valkoinen lajike, jolla tulee parhaillaan yli 12 kynttä!

Istutusohje talvivalkosipuleille
Varaa hyvässä kunnossa oleva maa. Vedä syvät vaot kuten perunalle. Vaon pohjalle levitetään esimerkiksi kompostia tai palanutta karjanlantaa. Valkosipulit erotetaan kynsiksi, jotka asetellaan vaon pohjalle noin 10 cm syvyyteen 20 cm välein. Vako täytetään kompostilla/mullalla. Kasvukaudella tarvitaan lisälannoitusta, esim.laimennettua lantavettä, nokkoskäytettä tai kastelulannoitetta, lisäksi tuoretta ruohosilppua voi käyttää katteena kerra-kaksi kesässä.

Lisälannoitusta ei tarvitse antaa enää heinäkuun puolenvälin jälkeen, jotta sipulit ehtivät tuleentua. Syyskuussa alimpien lehtien alkaessa kellastua sipulit nostetaan varovasti ylös. Multa karistellaan sipuleita kolhimatta ja sipulit viedään varsista niputettuina kuivumaan aurinkoiseen, suojaisaan paikkaan muutamaksi päiväksi. Loput mullat varistellaan pois ja niput siirretään pimeään edelleen kuivumaan muutamaksi päiväksi.

2-3 viikon huolellisen kuivauksen jälkeen sipuleista leikataan varsi pois siten että jäljelle jää 2-3 cm pitkä tynkä. Niille sipuleille jotka istutetaan samana syksynä noston jälkeen riittää noin kahden viikon kuivatus.