Yrttien valinta – Vinkkejä ruoanlaittoon!

Yrttien valinta PuutarhaNikkarit

Yrttien valinta ruoanlaittoon

Mausteyrttejä käyttämällä voit vähentää suolan käyttöä ruoanvalmistuksessa. Monilla yrteillä on lisäksi lääkitseviä vaikutuksia. Mausteyrttien käyttöä kannattaa opetella vähitellen ja varovasti, että oppii, mitkä makuyhdistelmät sopivat omiin ruokatottumuksiin. Tuorekäytön yli jäävän sadon voi pakastaa tai kuivata. Yrttien valinta -ohjeet kullekkin yrtille auttavat sinua!

Yrttien valinta PuutarhaNikkarit

Kysy myymälöistämme saatavuudesta! 

Basilika – Ocimum Basilicum African Blue Punalehtinen basilika. Hyvä yleismauste, salaatteihin, tomaatti- ja liharuokiin. Yksivuotinen, pitää lämpimästä ja valosta.

Curry-yrtti – Helichrysum italicum Pienet koristeelliset hopeanväriset lehdet. Lehdet käytetään mausteena kana-, kala-, ja liharuuissa curryn tapaan. Koristeellinen myös kukkaistutuksissa ja ruukuissa.

Curry -yrtti – Helichrysum Angustifolium Stocheas Suuret hopeanväriset lehdet. Käytetään curryn tapaan kana-, kala- ja liharuuissa. Koristeellinen myös kukkaistutuksissa- ja ruukuissa.

Hopeayrtti – Santolina Chamaecyparissus Kauniit hopeanväriset lehdet. Erityisen kaunis kukkaistutuksissa. Uutuus!

Karhunlaukka – Allium ursinum Kestävä monivuotinen mausteyrtti, viihtyy parhaiten varjoisassa ja kosteahkossa paikassa. Kukkii alkukesästä ja kuihtuu pian kukinnan jälkeen lepotilaan. Käytetään tuoreena keväällä ja alkukesästä. Käyttö keittiössä; hienonnetut lehdet antavat makua keittoihin, salaatteihin, tuorejuustoille, pastaan, ja perunaruokiin, esim gratiineihin. Auttaa ruokahalun puutteeseen, väsymykseen, ruuansulatus häiriöihin.

Kipsisuolaheinä – Rumex scutatus Erittäin maukas ja terveellinen mausteyrtti. Hienonnettuja lehtiä käytetään joko raakana tai keitettynä keitoissa, salaateissa ja kastikkeissa. Voidaan kasvattaa ruukussa tai istuttaa maahan puolivarjoisaan kosteahkoon paikkaan.Monivuotinen ja kestävä. Istutus väli n 35 cm. Leikkaa nuoria lehtiä käyttöön, mutta säästä sisemmät lehdet.

Kuvernöörinkukka – Tulbachia violacea Monivuotinen maustekasvi jossa on valkosipulin maku mutta ei tuoksua! Erittäin tervellinen ja maukas. Lehtiä käytetään hienoksi hakattuna ruokiin, salaatteihin tai leivänpäällä. Voidaan kasvattaa sisällä mausteyrttinä ruukussa ympäri vuoden tai ulkona maahan istutetttuna aurinkoisella tai varjoisalla paikalla. Vinkki; 150 g hienonnettua laukkaa sekoitetaan noin 0,75 litraan oliiviöljyä ja käytetään päivittäisessä ruuanlaitossa.

Laventeli – Lavandula Dentata Sahalaitaiset vihreät koristeelliset lehdet. Kauniit siniset kukat. Käytetään tuoksupusseissa ja potpureissa, kaunis kukkaistutuksissa ja ruukuissa. Monivuotinen, talvehtii suojattuna kuivassa kasvupaikassa tai kellarissa.

Laventeli – Lavandula Hidcote Blue Tiiviskasvuinen harmahtava lehdistö. Yönsiniset kukat. Käytetään tuoksupusseissa ja potpureissa, kaunis kukkaistutuksissa ja ruukuissa. Monivuotinen, talvehtii suojattuna kuivassa kasvupaikassa tai kellarissa.

Laventeli – Lavandula Munstead Vihreän harmaa kaunis lehdistö, nopeakasvuinen. Laventelin sininen kukka. Käytetään tuoksupusseissa ja potpureissa, kaunis kukkaistutuksissa ja ruukuissa. Monivuotinen, talvehtii suojattuna kuivassa kasvupaikassa tai kellarissa.

Lippia – Lippia Citriodora Voimakkaan sitruunantuoksuinen yrtti. Käytetään jälkiruuissa, jäävedessä kuten sitruunamelissaa.

Micromeria – Micromeria Fruticosa Paras tee yrtti. Uutuus!

Viherminttu – Mentha Spicata Nopeakasvuinen ja rehevä minttu, monivuotinen. Käytetään teehen, kiisseleihin , piirakoihin ja makeisiin kastikkeisiin. Kaunis myös kesäkukkaistutuksissa ja ruukuissa.

Piparminttu – Mentha Piperita Nopeakasvuinen ja rehevä minttu, monivuotinen. Voidaan lisätä vain pistokkaista ( ei tee siemeniä). Käytetään jälkiruokiin ja teehen. Lehdet ja nuoret versot kerätään heinä-elokuussa.

Kirjavalehtinen minttu – Mentha Variegated Kaunis valkokirjava lehdistö. Erinomainen kesäkukkaistutusten piriste. Käytetään jälkiruuissa ja teen mausteena. Monivuotinen.

Omenaminttu – Mentha Suoveolens Apple Mint Pehmeäkarvaiset omenan- ja mintun tuoksuiset lehdet. Käytetään jälkiruuissa ja teen mausteena. Monivuotinen.

Intianminttu – Mentha Satureja Douglasii, Indian Mint Riippuvat, jopa 2,5 m pitkät versot. Pienet valkoiset kukat. Erinomainen kesäkukka-amppeleihin. Voimakastuoksuinen, käytetäään kuten muita minttuja. Monivuotinen.

Oregano – Origanum vulgare Monivuotinen hyvä yleismauste. Kauniit vaaleanlilat kukat. Sopii myös kukkaistutuksiin.

Kirjavalehtinen oregano – Oregano Aureum Variegata Monivuotinen hyvä yleismauste. Kaunis valkokirjava lehdistö ja vaaleanpunaiset kukat. Erinomainen kukkaistutuksiin.

Oregano – ‘Hot and Spicy Voimakasmakuinen oregano. Monivuotinen hyvä yleismauste. Uutuus!

Oregano – spp Dictamnus Tummalehtinen voimakasarominen oregano. Hyvä yleismauste. Monivuotinen. Uutuus!

Ranskalainen rakuuna – Artemisia Dracunculus Estragon Pehmeämpi ja aromikkaampi kuin venäläinen rakuuna. Voidaan lisätä vain pistokkaista ( ei tee siemeniä). Kasvis-, sieni-, kana-, kala- ja liharuokiin, majoneesiin, kastikkeisiin, munakkaisiin ja yrttivoihin. Monivuotinen, suositellaan talvisuojausta.

Samettirakuuna – Tagetes lucida Four seasons Tarragon Aromikas samettikukka. Kaunis kukkainen koriste-ja maustekasvi.

Rosmariini -Rosmarinus officinalis Upright Voimakasaromiset lehdet. Liha-, kala-, kasvis-, ja perunaruokiin, erinomainen lammasruuissa. Monivuotinen, talvehtii suojattuna kuivassa paikassa tai kellarissa.

Rosmariini -Rosmarinus officinalis Primley Blue Sinertävälehtinen rosmariini. Liha-, kala-, kasvis-, ja perunaruokiin, erinomainen lammasruuissa. Monivuotinen, talvehtii suojattuna kuivassa paikassa tai kellarissa.

Rosmariini – Rosmarinus officinalis Barbeque Aromikas lehdistö. Liha-, kala-, kasvis-, ja perunaruokiin, erinomainen lammasruuissa. Monivuotinen, talvehtii suojattuna kuivassa paikassa tai kellarissa.

Salvia – Salvia officinalis purpurescens Voimakasarominen punalehtinen salvia. Liha-, kala-, riista-, ja sieniruokiin sekä teen mausteeksi. Monivuotinen, talvehtii suojattuna tai kellarissa.

Salvia – Salvia officinalis Iceterina Koristeelliset vihreänkirjavat lehdet. Liha-, kala-, riista-, ja sieniruokiin sekä teen mausteeksi. Kaunis myös kukkaistutuksissa. Monivuotinen, talvehtii suojattuna tai kellarissa.

Nasaretinsalvia – Salvia officinalis Hybrida ‘Nasareth’ Kompakti kasvutapa. Kaunis hopealehtinen salvia. Liha-, kala-, riista-, ja sieniruokiin sekä teen mausteeksi. Monivuotinen, talvehtii suojattuna tai kellarissa.

Ananassalvia – Salvia elegans Scarlet Pineapple Kauniit punaiset kukat. Makea ananaksen arominen salvia. Erinomainen kukkapenkeissä ja -ruukuissa.

Sitruunasalvia – Salvia Scarlet Tangerine Sitruuna-arominen salvia. Liha-, kala-, riista-, ja sieniruokiin sekä teen mausteeksi.

Stevia – Stevia Rebaudiana Vihreälehtinen, valkoiset kukat. Sokeria satoja kertoja makeampi makeuttaja!! Uutuus!

Tuoksumatara – Galium odoratum Kestävä ja kaunis mausteyrtti. Pensasmainen ja lamoava kasvutapa. Viihtyy osittain varjoisassa paikassa kosteahkossa mullassa tai ruukussa. Kevätpunssi ( booli): lisää kourallinen tuoksumataraa kulhoon ja lisää 0,75 l valkoviiniä ja 150 g sokeria. anna maustua puolisen tuntia, ja siivilöi matarat pois. Lisää vielä 0,75l kuohuviiniä ja pakaste tai tuoreita mansikoita.

LÖYDÄ LÄHIN MYYMÄLÄSI