Kaikki hortensioista

Lämpimät loppukesän illat, viimeiset auringonsäteet ja upeat hortensiat ovat voittamaton yhdistelmä! Nämä jos jotkut ovat katseenvangitsijoita – parhaillaan kukkien halkaisija on jopa 30 cm. Mitä hortensiat vaativat? Miten lähelle toisiaan ne voidaan istuttaa? Saako niistä näkösuojaa? Hortensioita löytyy monia erilaisia – tämän artikkelin luettuasi tiedät mitä ja minne istuttaa. Kaikki hortensioista tulee tässä:

Köynnöshortensia
Hydrangea anomala subsp. petiolaris

Upeat köynnöshortensiat lähtevät kiipeämään puiden runkoja tai talon seinustoja pitkin varjoisessa tai puolivarjoisessa paikassa. Ensimmäisenä vuonna ne usein keskittyvät juurtumiseen ja uuden paikan totutteluun, mutta innostuessaan kohoavat nopeasti jopa 10 metriin.

Köynnöshortensiat kukkivat pitkään ja kauniisti heinä-elokuussa. Kuihtuneita kukkia tai köynnöshortensiaa ylipäätään ei tarvitse leikata. Kerman ja valkoisen väriset kukat ovat siron kauniita ja kestävät pitkään.

Istutettaessa hortensia kannattaa upottaa hetkeksi vesisaaviin uimaan niin, että se on varmasti märkä istutettaessa. Köynnöshortensia istutetaan samaan syvyyteen ostoruukun kanssa ja tiivistä kasvusta haettaessa istutusväli on 1 m.

Köynnöshortensiaa ei tarvitse leikata, mutta halutessaan sitä voi siistiä ennen kasvuunlähtöä keväällä.

Syyshortensiat
Hydrangea paniculata

Syyshortensiat kukkivat runsaasti myöhään syksyllä, aina pakkasiin saakka. Kukintojen värisävyt muuttuvat käyden läpi mitä upeampia eri valkoisen, vihreän ja vaaleanpunaisen sävyjä lajikkeesta riippuen. Syyshortensioiden korkeudet vaihtelevat n. 150-300 cm lajikkeesta riippuen. Kaikista korkein syyshortensia on ‘Grandiflora’ joka innostuessaan saattaa kohota jopa kolmeen metriin. Sen väri vaihtelee valkoisen vihreästä vaaleanpunaiseen.

Jos haluat tiivistä pensasaitaa, istuta syyshortensiat n. 80-100 cm välein.

Syyshortensioista leikataan syksyllä kuihtuneet kukkatertut ja varsinainen hoitoleikkaus tehdään keväällä lyhentämällä reilusti viimeistä vuosikasvua. Silloin kukat tulevat syksyllä suurempina ja varret pysyvät tanakoina. Kukkaterttuja ei ole pakko leikata, mutta se on suositeltavaa ettei talven lumikerros pääse katkomaan oksia.

Jalohortensiat

Jalohortensiat kukkivat näyttävästi ja pitkään loppukesällä. Niitä löytyy useita eri lajikkeita ja kukinnon väriin vaikuttaa usein maan happamuus.

Jalohortensia Endless Summer ‘The Original’ kukkii täysin sinisenä happamassa maassa (havu-rodomulta) ja vaaleanpunaisen tai lilan sävyisenä normaalissa puutarhamullassa tai kalkitussa maassa. Lajikkeesta riippuen korkeus n. 80-120 cm ja istutusväli tiiviiseen pensasaitaan n. 70-80 cm.

Jalohortensioita leikataan mahdollisimman vähän, niistä karsitaan ainoastaan kuivuneet oksat kun lehdet ovat puhjenneet. Jos jalohortensian leikkaa alas keväällä, joutuu kukintaa odottamaan myöhään syksyllä tai se saattaa jättää kukinnan kokonaan välistä.

Pallohortensiat

Pallohortensiat kasvavat n. 100-150 cm korkeiksi pensaiksi ja aloittavat kukintansa hortensioista aikaisimmin – jo keskikesällä jatkaen sitä jopa syyskuulle saakka. Annabelle-pallohortensioiden kukinnot hurmaavat koollaan, niiden halkaisija on parhaimmillaan jopa 30 cm!

Pallohortensiat kasvavat n. 1 m korkeiksi ja istutusväli tiiviiseen pensaaseen n. 80-100 cm. Nämä hortensiat leikataan n. 50 cm korkeiksi syksyllä tai keväällä ennen kasvuunlähtöä.

Opi kaikki hortensioista!