Lannoitus
Lumien sulettua on aika lannoittaa ja kalkita puutarha. Tee kevätlannoitus kosteaan maahan tai kastele lannoittamisen päälle. Lannoitus antaa extra boostin
uuteen kasavukauteen. Eri tarkoituksiin on olemassa erilaisia lannoitteita, nurmikolle typpipitoisempaa ja hedelmä- ja marjakasveille sekä kivikkoperennoille niukkatyppisempää. Muista lannoittaa erityisesti ruusut, kärhöt, vihannekset sekä hedelmä- ja marjakasvit Lannoitettu, vahvassa kasvussa oleva nurmikko pystyy kilpailemaan paremmin mm. sammalta vastaan. Tarkista oikea annostus aina pakkauksen kyljestä.
Kalkitus parantaa ravinteiden liukenemista kasveille edullisempaan muotoon. Kalkin tarve riippuu maan pH:sta. Normaali kasvialusta on hyvä kalkita vähintään kolmen vuoden välein, n. 30 kg /100 m². Jos maa on hapanta, kalkkia pitäisi levittää jopa 40-80 kg /100 m². Älä kalkitse happamassa viihtyviä alppiruusuja, pensasmustikoita, hortensioita ja atsaleoita.
Syyslannoitteilla varmistat kasvien talvenkestävyyden sekä seuraavan vuoden runsaan kukinnan ja hedelmänmuodostuksen. Mitä syyslannoitus käytännössä tarkoittaa?
Syyslannoite on runsaasti kaliumia, fosforia ja hivenravinteita sisältävä vähätyppinen lannoite. Kaliumin avulla kylmänkestävyys paranee: juuret pystyvät ottamaan paremmin nesteitä, lehdet haihduttavat vähemmän ja solunesteen jäätymispiste alenee. fosfori auttaa tuulentumista ja kukka-aiheiden muodostumista. Hivenravinteiden avulla varmistetaan tasapainoinen lannoitus ja ehkäistään puutokset.
Syyslannoitus kasvupaikalle
Syyslannoite levitetään puille, pensaille, marja-ja hedelmäkasveille syksyllä elokuun puolivälin jälkeen. Paras vaikutus saadaan, kun syyslannoite annetaan hyvissä ajoin ennen lehtien putoamista. Näin kasvit saadaan siirtymään talvilepoon oikeaan aikaan.
Kesälannoitus on tärkeää, kun kasvi on istutettu pieneen ruukkuun. Esimerkiksi kesäkukkien kukintaa voi pidentää kasteluveden mukana annettavalla lannoitteella. Lisäksi ruusut, kasvikset ja kärhöt nauttivat suuresti lannoittamisesta.