Talviohjeet
Suojaa arkoja perennoja & muita monivuotisia herkempiä kasveja (ruusut, osa kärhöistä) talvensuojakatteella.
On myös tärkeää suojata ainavihannat kasvit, kuten havut ja rodot varjostusverkolle istutuksen jälkeiset kolme ensimmäistä vuotta.
Peitä ruusut ja penkit KEKKILÄN TALVISUOJALLA. Se on valmistettu erikoiskuivatusta ja vettä hylkivästä turpeesta. Turpeen voi käytön jälkeen keväällä käyttää maanparannukseen tai kompostin väliaineena.
Ryhmäruusujen talvisuojaus tehdään peittämällä ruusupenkki maan routautumisen jälkeen KEKKILÄN TALVISUOJALLA n.20cm paksuisella kerroksella. Leikkaa ruusuista vain kukkatertut pois, varsinainen leikkaus tehdään vasta keväällä. Talvisuoja poistetaan keväällä, kun routa on sulanut koko juuristokerroksesta ja ruusujen silmut alkavat turvota.
Köynnösruusut ja jalokärhät lasketaan alas säleiköstä tai taivutetaan säleikköineen maahan ja peitetään kuten ryhmäruusut mutta jos alaslasku ei onnistu niin peitetään versot pakkaspeitolla ja juuristo talvisuojalla.
Arat perennat peitetään KEKKILÄN TALVISUOJALLA n.10cm kerroksella. Etenkin vähälumisena talvena suojaus on erityisen tärkeä ja penkitkin näyttävät siisteiltä. Perennat kannattaa leikata vasta keväällä. Kauniit siemenkodat ovat koristeellisia talvella ja keväällä leikaten estetään veden pääsy talven aikana putkimaisten varsien sisään. Perennat on aika jakaa, kun ne vähentävät kukintaansa.
Nyrkkisääntönä on että keväällä kukkivat jaetaan syksyllä ja syksyllä kukkivat keväällä.
Peurat, jänikset & lumi
Peurat ja jänikset järsivät mielelään nuorempia puita ja niiden pehmeää kuorta. Suojaa siis puut joko puunsuojalla tarpeeksi ylhäällä sekä viritä puun ympärille verkkoa, joka estää kasvin luo pääsyä. Muista, että talvisin lumi voi nousta korkeallekkin!
“Puunsuojus on halpa henkivakuutus”
Mikäli talvi on paljoluminen, muista karistella puista ja pensaista enimmät lumet pois, ettei se pääse katkomaan oksia.
Biolan vinkkaa:
Omena- ja päärynäpuut sekä pensasmustikka ovat jänisten herkkua. Nuorille hedelmäpuille kannattaa laittaa sekä runkosuojat että vähintään 1,5 metrin korkuinen verkko ympärille suojaamaan myös oksistoa. Näin saadaan pidettyä sekä myyrät, jänikset että peurat kasvien ulottumattomissa. Jos kasvien suojaukseen tarvitaan tukiseipäitä, ne kannattaa laittaa paikoilleen ennen maan jäätymistä.
Jaloruusut, jalokärhöt ja arat perennat, kuten ritarinkannus, punahattu ja karpaattienkello, kannattaa suojata talven kylmyyttä vastaan.
− Lumisina talvina arkojen kasvien päälle asetellut havunoksat lisäävät lumen kinostumista suojaksi. Valitettavasti kunnon lumitalvet eivät ainakaan Etelä-Suomessa ole enää itsestäänselvyys, joten varmempi keino on suojata kasvit talvisuojaukseen tarkoitetulla turpeella. Kun maan pinta on hieman jäätynyt, talvisuojaa levitetään kasvien päälle 10‒20 cm kerros, opastaa Biolanin Kerttula.
Talvisuojaukseen käytetyt aidat, havut ja katteet kannattaa poistaa keväällä vasta, kun maa on jo sulanut roudasta.