Hedelmäpuiden kevätruiskutus

hedelmäpuiden kevätruiskutus

Hedelmäpuiden kevätruiskutus

 

hedelmäpuiden kevätruiskutus

Hedelmäpuiden kevätruiskutus on perinteinen tapa torjua tuholaisia esim.kirvoja, kemppiä ja punkkeja ennakolta. Puut ja pensaat ruiskutetaan maalis-toukokuussa ennen silmujen puhkeamista.

Kevätruiskutteet ovat luonnonmukaisia aineita, jotka sisältävät mineraali- tai parafiiniöljyä, ja muodostavat silmujen pinnalle öljykalvon. Monet tuholaisten munat talvehtivat hedelmäpuun kuoressa, siksi puu tulee ruiskuttaa läpimäräksi, huomioiden kaikki kuoren kolot. Ruiskutus tulee tehdä suojasäällä, vähintään 7 asteen lämpötilassa. Kirvoja voi yrittää torjua luonnonmukaisilla aineilla – tolueenilla tai mäntysuopaliuoksella (2%).

Jos kevätruiskutus unohtui tai myöhästyi, voit käyttää kesä-heinäkuussa pyretriini- tai malationipohjaisia ruiskutteita valmistajan ohjeiden mukaan. Malationi on erityisen tarpeen niinä vuosina, jolloin pihlaja ei kuki ja pihlajanmarjakoi munii omenanraakileille – tällöin ensimmäinen ruiskutus tehdään juhannuksen aikaan ja uusintaruiskutus kahden viikon kuluttua. Tällaisina vuosina tarkka aika ilmoitetaan mm. puutarhalehdissä.

Käyttäessäsi ruiskutteita, noudata aina pakkauksen annostelu-, käyttö- ja suojautumisohjeita. Lisätietoja, neuvoja ja maksuttomia kasvinsuojeluoppaita saat asiantuntevasta puutarhamyymälästä.

Vinkki:

Mäntysuoparuiskute

Nestemäistä mäntysuopaa laimennetaan vedellä 2 – 8 -prosenttiseksi eli 10 litraan vettä tarvitaan 2 – 8 dl mäntysuopaa. Ruiskute tehoaa kirvoihin ja muihin pehmeäihoisiin tuholaisiin. Ruiskutus on hyvä uusia 1 – 2 kertaa muutaman päivän välein. Vaikutuksen tehostamiseksi mukaan voi lisätä ruokalusikallisen suolaa ja vajaan puoli litraan spriitä. Syötävillä kasveilla kannattaa pitää reilun viikon varoaika ennen käyttöä. Liivatetta voi käyttää kirvojen torjuntaan yhdessä mäntysaippuan kanssa tai sitten yksinään liottamalla kaksi lehteä 10 litraan vettä.

Muistathan, että terve ja hyvinvoiva hedelmäpuu on vahvempi tauteja ja tuholaisia vastaan. Muista siis oikea lannoitus, kalkitus ja tarvittaessa kastelu! Jos tuholaiset kuitenkin iskevät, älä epäröi käyttää apukeinoja. Suomessa myytävät kasvinsuojeluaineet ovat turvallisia oikein käytettynä.