Search
Close this search box.

Kukkasipulit

Kevätistutus

Daaliat

Pääset nauttimaan daalioiden upeasta ja pitkään kestävästä kukkaloistosta jo kesä-heinäkuusta eteenpäin, kun esikasvatat juurimukulat sisällä huhti-toukokuussa. Maan eteläosissa voi mukulat istuttaa myös suoraan maahan, kun hallayöt eivät enää uhkaa.

Daaliat istutetaan aurinkoiseen tai puolivarjoiseen kukkapenkkiin tai suuriin ruukkuihin ravinteikkaaseen maahan. Lannoita ja kastele läpi kesän sekä nypi kukkineet kukat pois niin varmistat kukkaloiston pitkälle syksyyn. Korkeimpien lajikkeiden kukkavarret tuetaan. Daaliat kestävät hyvin maljakossa myös leikkokukkina

Kun ensipakkaset ovat palelluttaneet varret, nosta mukulat maasta ja vie ne multineen talveksi viileään ja pimeään tilaan ihanteellinen lämpötila (+2-+7°C). Talven jälkeen voit alkaa taas suunnitella esikasvatusta ja tulevan kesän kukkaloistoa.

Gladiolukset

Gladiolus eli miekkalilja on kaunis ja näyttävä mukulakasvi. Näitä upeakukkaisia mukulakasveja on helppo kasvattaa, ja lajikevalikoima on todella runsas. Miekkaliljojen pitkät kukkavanat aukeavat vähitellen alhaalta ylöspäin, joten kukinnasta saa nauttia pitkään. Ovat myös näyttäviä ja kestäviä leikkokukkia maljakkoon.

Gladioluksen mukulat esikasvatetaan ruukussa huhtikuussa, jotta kukinta aikaistuisi. Lopulliseen kasvupaikkaan ne voidaan istuttaa kesäkuussa yöhallojen mentyä. Maan eteläosissa voi mukulat istuttaa myös suoraan maahan. Kukkivat gladiolukset pysyvät paremmin pystyssä, kun mukula istutettu tarpeeksi syvälle maahan. Korkeimmat lajikkeet kannattaa tukea jo valmiiksi istutusvaiheessa, koska kukinnot painavia varsinkin kastuessaan.

Gladiolukset eivät talvehdi ulkona. Mukulat nostetaan maasta, kun ensimmäiset pakkaset ovat vieneet maanpäällisen kasvuston.

Liljat

Liljat tuovat upeaa väriloistoa puutarhaan. Runsaskukkaiset ja värikkäät liljat kukkivat kauniisti jo ensimmäisenä kasvatusvuonna. Kasvusto kuitenkin komistuu ja vahvistuu vuosien mittaan. Liljojen kukkaloistosta pääsee nauttimaan heinä-elokuussa.

Liljat viihtyvät parhaiten syvämultaisessa ja ravinteikkaassa maassa. Maan tulee olla kosteutta pitävä, mutta ei kuitenkaan märkä koska liljan sipulit mädäntyvät helposti. Parhaiten liljat kukkivat aurinkoisella kasvupaikalla. Varjoliljat kukkivat nimensä mukaisesti hyvin myös varjoisallakin kasvupaikalla.

Liljat talvehtivat yleensä hyvin ja kunnon lumipeite on paras talvisuoja. Keväällä liljat lähtevät aikaisin kasvuun. Yöhallojen uhatessa on suojata versojen alut hallaharsolla. Koreimmat lilja lajikkeet on syytä tukea, että ne eivät kaadu kovissa tuulissa.

Anemone coronaria

Anemone coronaria eli kruunuvuokko kukkii kesästä syksyyn. Voidaan esikasvattaa sisällä, jolloin kukinta aikaistuu. Mukulat voi istuttaa myös suoraan ulos, kun maa lämmennyt ja yöhallat eivät enää uhkaa. Viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla. Kukinta kiihtyy, kun kukkavarret leikataan kukan lakastuttua.

Kruunuvuokko ei talvehdi ja se nostetaan maasta syksyisin, kun lehdet ovat kellastuneet.

Kanna

Kannalla on kookkaat lehdet ja kukinnot ja se sopiikin hyvin käytettäväksi isoissa ja näyttävissä istutuksissa. Kanna viihtyy parhaiten aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Kukkii komeasti heinäkuusta loppu syksyyn, kunhan muistaa huolehtia kastelusta ja lannoituksesta läpi kesän.

Juurakot nostetaan syys-lokakuussa talveksi viileään varastoon hallojen saavuttua.

Freesia

Freesia eli Runokki tunnetaan erityisesti sen tuoksuvista kukista. Mukulat esikasvatetaan sisällä huhti-toukokuussa ja voidaan siirtää ulos kasvamaan yöhallojen mentyä. Viihtyy aurinkoisella ja tasakosteassa maaperässä. Lämpiminä syksyinä voi kukkia pakkasiin asti. Mukulat talvetetaan sisätiloissa.

Hollanninkurjenmiekka

Iris Hollandica eli hollanninkurjenmiekka on sipulikasvi, jolla on viehättävän muotoiset kukinnot. Sopii hyvin käytettäväksi ruukkuistutuksiin ja perennaryhmiin. Sipulit esikasvatetaan sisällä toukokuussa ja siirretään ulos, kun ei ole enää hallanvaaraa. Viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla. Sipulit talvetetaan sisätiloissa.

Ranunculus

Ranunculus eli jaloleinikki kukkii heinä-syyskuussa viehättävillä pallomaisilla kukilla. On erinomainen leikkokukka. Viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla hyvin vettä läpäisevässä maassa. Esikasvatus aikaistaa kukintaa. Ennen istutusta liota mukuloita vedessä. Ei talvehdi ulkona vaan mukulat nostetaan syksyllä ylös ja säilytetään sisällä viileässä.

Syysistututs

Kukkasipulien istuttaminen on helppoa ja nopeaa

Kaiva n. 10-20 cm syvä kuoppa, heitä sipulit sinne ja peitä mullalla. Kastele istutuksen yhteydessä jos multa ei ole valmiiksi märkää. Pienet sipulit istutetaan 5-10 cm syvyyteen ja isommat taas 10-25 cm syvyyteen. Älä huoli, vaikka sipuli menisi väärinpäin maahan – varsi ja kukka löytävät kyllä tiensä ylös.
Kun jaksat istuttaa syksyllä – nautit keväällä! Suunnittele lajikkeet niin, että ne kukkivat eri aikaan. Näin saat maksimoitua kukkaloiston pituuden. Myyjämme auttavat sinua suunnittelemaan kukkapenkin johon voit vain rakastua.
Hyvä nyrkkisääntö sipuleiden istuttamisen syvyydelle on: multaa tulisi olla noin kaksi kertaa sipulin koon verran päällä. Pienet sipulikukat, esimerkiksi krookukset, scillat ja iirikset istutetaan lähemmäs maanpintaa kuin isot sipulit kuten tulppaanit, narsissit ja laukat.
Ongelmana myyrät? Istuta mukaan esimerkiksi erilaisia pikarililjoja tai tiettyjä laukkoja, joiden sipulin haju karkottaa myyriä ja muita jyrsijöitä.
Ongelmana peurat? Vuoden 2020 puutarhatuotteeksi valittu TricoGarden oikeasti toimii – peurat eivät koske sillä käsiteltyihin kasveihin.
Ongelmana puput? Kokeile esimerkiksi Reviraa, joka on suunniteltu nimenomaan pupujen ja muiden jyrsijöiden karkottamiseen. Viimeinen ja varmin keino on aidata istutettava alue.

Tiesitkö, että sipulin koolla on väliä? Mitä suuremmat sipulit, sitä komeammat kukat. Meiltä löydät sipulit, joilla onnistut. Muistathan käyttää myös kukkasipuleille tarkoitettua lannoitetta (esimerkiksi Kekkilän kukkasipuliravinne), joka takaa värikkään ja runsaamman kukinnan. Ravinteen avulla vaativistakin sipulikukista on iloa pitkään.

Tarjoyspyyntölomake

Onko pihaprojekti alkamassa ja haluaisit isomman erän kasveja?

Usein pihaprojekteissa kasveja tarvitaan kerralla useita kappaleita. Meillä on erinomaiset ja pitkät suhteet niin kotimaisiin- kuin eurooppalaisiinkin viljelijöihin, joilta saat laadukkaat sekä kestävät taimet pihallesi. Kaikki tarjouspyyntöjen kautta tulleet kasvit sisältävät kasvuunlähtötakuun.
Pyydä rohkeasti tarjous isommalle erälle kasveja joko kotiinkuljetuksella tai suoraan noudettuna myymälästä. Tuotteita voi hakea projektin edetessä (istuttamisen tahdissa) tai ne voi noutaa isona eränä kerralla. Tarjouspyynnön hyväksyttyäsi hintatiedot löytyvät suoraan myymälästä nimelläsi tai ne toimitetaan pihallesi sovittuna ajankohtana. Tarkemmat toimitusehdot ja aikataulu sovitaan tarjouksen yhteydessä.

Meidän kauttamme saat upeat kesä- ja kausikukat, hyötykasvit, puut, pensaat, perennat, havut ja kukkasipulit koristamaan puutarhaasi.

”Kun haluat nostaa jalkasi ylös ja katsoa pihasi valmistumista”

Me teemme sen puolestasi – toteutamme persoonallisen ja toiveittesi mukaisen pihan: kukkamaat, nurmikot, vesiaiheet, keittiöpuutarhat ja helppohoitoiset ratkaisut. Luomme päivittäisessä työssämme pieniä paloja paratiiseja ympäri pääkaupunkiseutua. Rakastamme innostua uusista ideoista ja projekteista, kun saamme toteuttaa sekä seurata kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kasvua uuden pihan valmistumisen myötä. Yksittäisenkin kukkapenkin kunnostus nostaa pihan arvoa ja saat nauttia sen tuomista eduista vuodesta toiseen.

Viherrakennuksen asiakkaana sinulla on oma asiakasvastaava, jonka kanssa kommunikoit läpi projektin, tarjouksesta lähtien aina loppukatselmukseen saakka. Asiakasvastaava toimii tiiviissä yhteistyössä viherrakentajiemme kanssa pitäen heitä ajan tasalla mahdollisista muutoksista ja työn etenemisestä.

Viherrakennusryhmämme tekee kaikki pihan työt nopeasti ja ammattitaidolla, sinun toiveidesi mukaisesti. Viherrakennus voidaan aloittaa puutarhakonsultoinnilla tai sinulla voi olla valmis suunnitelma, jonka mukaan etenemme. Kasvit saat tarjouksen perusteella kauttamme valmiiksi toimitettuina ja istutettuina kasvuunlähtötakuulla. Jokainen kokonaisuus on erilainen ja viherrakennus räätälöidään aina asiakkaan tarpeen mukaan. Piharakennus voi olla helppoa ja kivaa!

Pyydä tarjous viherrakennuksesta alla olevalla lomakkeella ja aloitetaan yhdessä unelmasi rakentaminen!

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla ja Googlen Tietosuojakäytäntöä ja Käyttöehtoja sovelletaan.

Liity PuutarhaDikkariksi!

Jätä sähköpostiosoitteesi ja liityt PuutarhaDikkariksi. Saat sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa jäsenetuja sekä ajankohtaisia vinkkejä ja ideoita puutarhanhoitoon.

1. Kauden erikoisuudet & VIP-etuudet ensimmäisenä

2. Ajankohtaisia vinkkejä ja ohjeita puutarhanhoitoon

3. Kuitit & taimitakuu pysyvät tallessa

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla ja Googlen Tietosuojakäytäntöä ja Käyttöehtoja sovelletaan.

HUOM!

Tuotteiden noudot alkaen 8.4. Ilmoitamme tekstiviestillä saapuneesta tuotteesta.