Search
Close this search box.

Ruusut

Jalostetuilla ruusuilla istutus on erityisen tarkkaa, jalostuskohdan tulisi jäädä 10-15 cm maanpinnan alapuolelle niin, että se saa suojaa talven pakkasilta. Jalontamiskohdan tunnistaa selkeästä kyhmystä ruusun varressa. Ensimmäiset ryhmäruusut kukkivat jo kesäkuun loppupuolella ja jatkavat kukintaa aina pakkasiin saakka. 

Jaloruusut leikataan keväällä ennen kasvuunlähtöä, usein maalis-huhtikuussa kun maa on sula. Kaikki kuivat ja paleltuneet oksat poistetaan kokonaan tai elinvoimaiseen kohtaan asti. Leikkaus tulisi suorittaa niin, että maan pinnalle jäävien oksien pituus on 10-20 cm eli ruusut leikataan todella alas saakka. Silloin ne haaroittuvat ja niistä tulee kauniita sekä tuuheita.

Kukinnan aikana yksittäiset, kukkineet kukat tai kukkatertut leikataan pois ensimmäisen viislehdykkäisen yläpuolelta. Usein kukinnon alla on ensin kolme lehteä ja leikkauskohta on ensimmäisen viisilehtisen kohdan yläpuolella.

Jaloruusuille suositellaan aikaisin keväällä kevätlannoitusta, kesällä ruusulannoitusta ja syksyllä syyslannoitusta ja talvisuojaa.

Villiversot ovat jaloruusuissa alhaalta päin nopeasti kasvavia ja eri näköisiä huiskaleita, jotka tulisi leikata pois mahdollisimman nopeasti. Leikkauksen voi suorittaa heti vuodenajasta riippumatta. Villiversot ovat jalostamisesta johtuvaa juuriosaa ja ne syövät elintilaa ja voimaa kukkivalta ruusulta.

Istutusväli jaloruusuissa on yleensä lajikkeesta riippuen 30-60 cm. Riippuen siitä miten tiivis kasvusto halutaan, voi ruusuja istuttaa myös isommilla taimiväleillä.

Köynnösruusut istutetaan jalontamiskohta 10-15 cm maan alapuolelle samalla tavalla kuin jaloruusut. Näin lumipeite ja maa suojaavat kohtaa talvelta.

Köynnösruusuja leikataan ainoastaan tarpeen mukaan – ennen kasvukauden alkua poistetaan katkenneet ja kuivat oksat, mutta muuten niiden annetaan olla. Osa lajikkeista kukkii edellisen vuoden versoilla (esimerkiksi Flammentanz’) ja tästä syystä voimakas leikkaaminen jättää kukinnan kokonaan välistä. ‘Flammentanz’ kukkii näyttävästi, usein heinäkuussa, kun taas esimerkiksi ‘Symphathie’ työntää uutta kukkaa pitkälle syksyyn.

Saman vuoden versoilla kukkiville lajikkeille suositellaan kaudella ruusulannoitetta. Kaikille köynnösruusuille kannattaa tehdä kevät- ja syyslannoitus.

Pensasruusujen värikkäästä kirjosta löytyy sekä jalostettuja että omajuurisia lajikkeita. Omajuurinen tarkoittaa, että kasviin ei ole jalostettu mitään muita lajikkeita esimerkiksi juuristoon. Näitä lajikkeita ovat mm. juhannusruusut ‘Plena’ ja ‘Poppius’ sekä ‘Torniolaaksonruusu’ . Pensasruusut kukkivat näyttävästi ja kasvavat hienon kokoisiksi, kunnon pensaiksi.

Jos lajike on omajuurinen, istutetaan pensasruusu samaan syvyyteen tai 5 cm syvemmälle kuin ostoruukussa. Vartetut ruusut istutetaan kuten jaloruusut, jalontamiskohta n. 10-15 cm maan alapuolelle.
Lajikkeesta riippuen istutusväli on pensasruusuille 40-80 cm, jolloin ne muodostavat tiheän aidanteen. Ruusut voi aina istuttaa myös isommilla taimiväleillä.

Kukinnan aikana yksittäiset, kukkineet kukat tai kukkatertut leikataan pois ensimmäisen viislehdykkäisen yläpuolelta. Usein kukinnon alla on ensin kolme lehteä ja leikkauskohta on ensimmäisen viisilehtisen kohdan yläpuolella. Kukinnan aikana suositellaan ruusulannoitetta ja vuosittain kevät- ja syyslannoitusta.

Maanpeiteruusut ovat usein jaloruusuja, jotka kuitenkin kasvavat enemmän leveyttä kuin korkeutta. Parhaillaan leveys on yli 1 m, ja istutusväli usein 30-60 cm. Istutuksessa jalontamiskohdan tulisi jäädä 10-15 cm maanpinnan alapuolelle. Maanpeiteruusuja kannattaa hyödyntää ruusupenkeissä, sillä ne kasvutavallaan vähentävät rikkaruohojen nousemista. Maanpeiteruusut kukkivat usein pienin, mutta runsain ja terttumaisin kukinnoin läpi kesän. Kukinnan jatkumisen varmistamiseksi suositellaan ruusulannoitetta ja talvensäilyvyyteen kevät- ja syyslannoitusta. Kuihtuneet kukat ja kukkatertut kannattaa leikata pois, jotta ruusu saa käytettyä energian uusien kukkien tekemiseen.

Ihanat runkoruusut sopivat koristamaan kukkapenkkejä ja istutuksia runsaalla kukinnallaan kesäksi. Muista lannoittaa runsaasti esimerkiksi ruusulannoitteella jolloin kukinta kestää pitkään ja on runsasta.

Koska runkoruusut ovat vartettuja, on niiden jalontamiskohta rungon yläosassa. Tästä syystä ne eivät useinkaan talvehdi meidän kylmissä talvissa ja jalontamiskohta pääsee paleltumaan ilman lumen ja maan tuomaa suojaa. Runkoruusu tulisikin talvettaa maakellarissa tai kylmässä varastossa, mieluiten niin, että lämpötila pysyttelisi 0-8 lämpöasteessa. Toinen vaihtoehto on kaivaa ruusut pitkälleen maahan niin, että jalostuskohta peittyy reilusti, mielellään 10-15 cm syvyyteen. Keväällä ne voi taas nostaa maasta tai varastosta ja istuttaa joko ruukkuun tai kukkapenkkiin.

Runkoruusujen kukkiva osa on usein joku maanpeittoruusujen lajike, sillä ne ovat kompakteja ja kukkivat näyttävästi.
Kuihtuneet kukat ja kukkatertut leikataan pois.

1950-luvun alussa englantilainen mies David Austin halusi luoda uudenlaisen ruusun – kauniimman ja tuoksuvamman lajikkeen. Yhtälöä pidettiin niin mahdottomana, että mies perusti oman yrityksen saadakseen kehityksen aluilleen. Nuoren harrastajan kokeilusta nousi sensaatiomainen menestystarina ja nykyään David Austin-ruusuja on yli 190 erilaista ja niitä myydään ympäri maailmaa!

Kaikkia lajikkeita yhdistää muutama erityisen ihastuttava ominaisuus – tuoksu, kukkien suuri koko ja kerronnaisuus. Värejä ja muotoja löytyy runsaasti erilaisia, oletko jo löytänyt suosikkisi?

Englantilaiset pensasruusut istutetaan n. 5-10 cm ostoruukkua syvemmälle maahan. On erityisen tärkeää tehdä niille vuosittain kevät- ja syyslannoitus ja kaudella boostata kukintoa ruusulannoitteella. Myös talvisuojan on huomattu parantavan talvenkestävyyttä.

Kukkineet kukat leikataan, jotta ruusu saa keskittyä uusien nuppujen tuottamiseen läpi kesän. Istutusväli n. 60-80 cm lajikkeesta riippuen.

Istutus

Ruusut rakastavat aurinkoa – istuta ne siis aurinkoiselle ja suojaisalle paikalle, multavaan ja hyvin kalkittuun maahan. Istutettaessa kannattaa käyttää heti oikeaa multaa, esimerkiksi Kekkilän Perenna- ja ruusumultaa tai Biolanin istutusmultaa. Multaa tulisi olla vähintään 50 cm. Huolehdi kunnon kastelusta istutuksen yhteydessä, ruusupaakun voi jopa upottaa vesiämpäriin uimaan ennen istutusta.

Jalostetuilla ruusuilla istutus on erityisen tarkkaa, jalostuskohdan tulisi jäädä 10-15 cm maanpinnan alapuolelle niin, että se saa suojaa talven pakkasilta. Jalontamiskohdan tunnistaa selkeästä kyhmystä ruusun varressa. Alla havainnekuva jalontamiskohdasta.

Keväällä ja kesällä

Ruusupenkki kannattaa kalkita aikaisin keväällä kun maa on sula ja pari viikkoa sen jälkeen lannoittaa kevätlannoitteella. Ruusuille tarkoitettua lannoitetta kannattaa käyttää lähes viikottain, jotta kukinta kestää mahdollisimman pitkään, jopa heinäkuusta pakkasiin saakka. Tähän suosittelemme Kekkilän ruusulannoitetta.
Jalostetuilla ruusuilla istutus on erityisen tarkkaa, jalostuskohdan tulisi jäädä 10-15 cm maanpinnan alapuolelle niin, että se saa suojaa talven pakkasilta. Jalontamiskohdan tunnistaa selkeästä kyhmystä ruusun varressa.

Syksyllä

Ruusuille kannattaa tehdä syyslannoitus, joka pikkuhiljaa vie niitä lepotilaan ja näin ollen auttaa talvehtimisessa. Voit haravoida syksyn lehtiä ruusun juurelle ja käyttää vettähylkivää talvisuojaa antamaan turvaa talven pakkasilta.

Tarjoyspyyntölomake

Onko pihaprojekti alkamassa ja haluaisit isomman erän kasveja?

Usein pihaprojekteissa kasveja tarvitaan kerralla useita kappaleita. Meillä on erinomaiset ja pitkät suhteet niin kotimaisiin- kuin eurooppalaisiinkin viljelijöihin, joilta saat laadukkaat sekä kestävät taimet pihallesi. Kaikki tarjouspyyntöjen kautta tulleet kasvit sisältävät kasvuunlähtötakuun.
Pyydä rohkeasti tarjous isommalle erälle kasveja joko kotiinkuljetuksella tai suoraan noudettuna myymälästä. Tuotteita voi hakea projektin edetessä (istuttamisen tahdissa) tai ne voi noutaa isona eränä kerralla. Tarjouspyynnön hyväksyttyäsi hintatiedot löytyvät suoraan myymälästä nimelläsi tai ne toimitetaan pihallesi sovittuna ajankohtana. Tarkemmat toimitusehdot ja aikataulu sovitaan tarjouksen yhteydessä.

Meidän kauttamme saat upeat kesä- ja kausikukat, hyötykasvit, puut, pensaat, perennat, havut ja kukkasipulit koristamaan puutarhaasi.

”Kun haluat nostaa jalkasi ylös ja katsoa pihasi valmistumista”

Me teemme sen puolestasi – toteutamme persoonallisen ja toiveittesi mukaisen pihan: kukkamaat, nurmikot, vesiaiheet, keittiöpuutarhat ja helppohoitoiset ratkaisut. Luomme päivittäisessä työssämme pieniä paloja paratiiseja ympäri pääkaupunkiseutua. Rakastamme innostua uusista ideoista ja projekteista, kun saamme toteuttaa sekä seurata kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kasvua uuden pihan valmistumisen myötä. Yksittäisenkin kukkapenkin kunnostus nostaa pihan arvoa ja saat nauttia sen tuomista eduista vuodesta toiseen.

Viherrakennuksen asiakkaana sinulla on oma asiakasvastaava, jonka kanssa kommunikoit läpi projektin, tarjouksesta lähtien aina loppukatselmukseen saakka. Asiakasvastaava toimii tiiviissä yhteistyössä viherrakentajiemme kanssa pitäen heitä ajan tasalla mahdollisista muutoksista ja työn etenemisestä.

Viherrakennusryhmämme tekee kaikki pihan työt nopeasti ja ammattitaidolla, sinun toiveidesi mukaisesti. Viherrakennus voidaan aloittaa puutarhakonsultoinnilla tai sinulla voi olla valmis suunnitelma, jonka mukaan etenemme. Kasvit saat tarjouksen perusteella kauttamme valmiiksi toimitettuina ja istutettuina kasvuunlähtötakuulla. Jokainen kokonaisuus on erilainen ja viherrakennus räätälöidään aina asiakkaan tarpeen mukaan. Piharakennus voi olla helppoa ja kivaa!

Pyydä tarjous viherrakennuksesta alla olevalla lomakkeella ja aloitetaan yhdessä unelmasi rakentaminen!

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla ja Googlen Tietosuojakäytäntöä ja Käyttöehtoja sovelletaan.

Liity PuutarhaDikkariksi!

Jätä sähköpostiosoitteesi ja liityt PuutarhaDikkariksi. Saat sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa jäsenetuja sekä ajankohtaisia vinkkejä ja ideoita puutarhanhoitoon.

1. Kauden erikoisuudet & VIP-etuudet ensimmäisenä

2. Ajankohtaisia vinkkejä ja ohjeita puutarhanhoitoon

3. Kuitit & taimitakuu pysyvät tallessa

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla ja Googlen Tietosuojakäytäntöä ja Käyttöehtoja sovelletaan.

HUOM!

Tuotteiden noudot alkaen 8.4. Ilmoitamme tekstiviestillä saapuneesta tuotteesta.