Lehtikompostori

Lehtikompostori

Syksyisin törmäämme taas jokavuotiseen ongelmaan; mitä tehdä kaikille puista pudonneille lehdille? Lehtikompostori on ketterä ratkaisu!

Joku käryttää lehtikasoja naapureiden riemuksi ja toinen sulloo lehdet jätesäkkiin kärrätäkseen ne kaatopaikalle. Mutta järkevin tapa on kuitenkin kompostoida lehdet ja saada näin hyvää ja ilmaista maanparannusainetta pihakasveille ja kasvimaalle.

Lehtien määrästä riippuen ne voidaan kompostoida joko kompostisäiliössä, itserakannetussa lautakehikossa tai hätätapauksessa vaikka pressulla peitetyssä kasassa, ei kuitenkaan yhtä (1) kuutiota pienemmissä kasoissa. Kasvimaan omistajat taas voivat kärrätä syksyn lehdet suoraan peltoon, sillä jopa 10cm lehtikerros katoaa ihmeesti mullan sekaan syyskäännön yhteydessä.

Pelkistä lehdistä kasattu komposti yleensä kuivuu helposti, jolloin maatuminen pysähtyy eikä lehdet muutu mullaksi. Tämä voidaan välttää lisäämällä lehtikerrosten väliin kosteaa turvetta (3/4 lehtiä + 1/4 turvetta). Kompostimassa on sopivan kosteaa kun siitä nyrkkiin puristaessa hiljalleen tihkuu vettä sormien välistä. Jos käytät lannoittamatonta turvetta, niin lisää noin 20 litraa kanankakkaa turvekuutiota kohden, sillä typpipitoinen lannoite nopeuttaa lehtien hajoamista. Alkuvauhtia kompostille voit antaa myös Biolan Kompostiherätteellä.

HYVIN RAKENNETTU LEHTIKOMPOSTI MUUTTUU MUHEVAKSI MULLAKSI NOIN VUODESSA!