Kasvien talvehtiminen

Kasvien talvehtiminen on tärkeässä osassa monivuotisen kasvien kukoistamista. Seuraa alla olevia ohjeita, ja kasvisi menestyvät pihassasi!

Pakkaselta

Suojaa arat kasvit ennen kovia pakkasia huopamaisella pakkaspeitteellä. maanpinnan jäädyttyä taimien tyvelle kasataan lannoittamatonta ja kalkitsematonta turvetta. Ennen maan jäätymistä painetaan tukikepit maahan kasvien ympärille. Ennen kovia pakkasia levitetään pakkaspeite tukikehikon päälle. Pidä varjostusverkko tai harso kasvien suojana kunnes maa on sulanut. Maan sulamista voi nopeuttaa kastelemalla juuristoaluetta runsaasti lämpimällä vedellä.

Myyriltä

Huonoina vuosina myyrille kelpaavat kaikki kasvit. Tärkein suojelukohde on kuitenkin hedelmäpuut. Jokaisen puun tyvelle laitetaan muovinen spiraali aina ensimmäisiin alaoksiin asti. Lumi tallataan tiukaksi puiden ympäriltä, jolloin myyrien on vaikeampi tehdä tuhojaan.

Jäniksiltä

Monet puut ja pensaat maistuvat erinomaisesti myös jäniksille. Suojaa taimet kanaverkolla vähintään 1m korkeuteen asti. Muista että lumikerros madaltaa verkkoa.

Kevätauringolta

Ikivihreät alppiruusut ja havupuut ovat nuorina arkoja kevään auringonpaisteelle. Auringon alkaessa lämmittää lehtiä ja neulasia ne haihduttavat vettä. Koska maa on keväällä vielä jäässä, juuret eivät pysty toimittamaan kasveille vettä.

NÄIN VARMISTAT KASVIEN TALVEHTIMISEN:

Estä veden seisominen kasvien juuristoalueella! Tämä on erittäin yleinen syy talvivaurioihin savimailla. Salaojita istutuskuopat soralla, kivillä salaojaputkilla tai istuta kasvit kohopenkkiin. Älä käytä typpilannoitetta elokuun puolivälin jälkeen, vaan siirry syyslannoitteisiin.

Suojaa uudet istutukset ensimmäisinä vuosina, sillä nuoret kasvit kestävät pakkasta vanhoja istutuksia huonommin. Istuta oikea kasvi oikealle paikalle! Epäsopivissa kasvuoloissa kituva kasvi ei jaksa talvehtia. Huolehdi kasvien hyvinvoinnista koko kesän, kastele, lannoita, kitke, torju tuholaiset.

Hyväkuntoisilla kasveilla on enemmän voimia talven varalle. Muista että kaikki ikivihreät (myös varjossa kasvavat) tarvitsevat varjostusta kevätauringolta viimeistään helmikuussa!