
Näin saat tulppaanit kestämään maljakossa:
- Osta aina tuoreita kukkia. Tuoreiden tulppaaneiden varret ovat napakat, lehdet terveen vihreät ja nupuissa näkyy selvästi lajikkeelle tyypillinen väri. Vältä ostamasta tulppaaneita, joissa väri ei ole näkyvissä, sillä saattaa olla etteivät ne avaudu kunnolla.
- Tulppaanien yksi säilytystapa on ns. kuivasäilytys. Ennen maljakkoon asettamista avaa vain paketin tyvi ja viillä varsista terävällä veitsellä suora imupinta. Laita paketti kylmään veteen noin puoleksi tunniksi, jolloin tulppaani saa nestejännityksensä takaisin. Jos tulppaanit on jo kaupassa säilytetty vedessä, kukat ovat valmiit maljakkoon aseteltaviksi.
- Laita vettä maljakkoon vain vähän – liika vesi saa tulppaanin varret venymään nopeasti. Huolehdi kuitenkin ettei vesi pääse loppumaan. Muista kylmä vesi!
- Sipulikukkana tulppaani on jo kerännyt tarvitsevansa ravinteet sipulista, joten se ei kaipaa kukkaravinteita tai virkisteitä.
- Jos mahdollista, nosta tulppaanit yöksi viileään paikkaan – se pidentää kukkien säilymistä huomattavasti.
- Säilytä hedelmät ja tulppaanit aina erillään toisistaan. Kypsyvät hedelmät erittävät etyleeniä, joka vaikuttaa tulppaaneihin vanhentavasti.
- Vaihda vesi mahdollisimman usein, esimerkiksi joka toinen päivä. Samalla voit leikata uudet imupinnat.
- Jos talvinen sää on pakkasen puolella, voit kukinnan lopussa laittaa tulppaanit jäälyhtyihin – hauskaa ja huoletonta puuhailua!
Lue myös talven suosituimmista leikkokukista tästä.
Vinkki:
“Käy nojatuolimatkalla Amsterdamin kupeessa Keukenhofissa.”
32:n hehtaarin puutarhassa kukkivat huhti- toukokuussa noin kuusi miljoonaa sipulikukkaa. Tulppaanien lisäksi Keukenhofissa voi ihailla narsisseja, krookuksia, hyasintteja ja muita kirkasvärisiä kevätkukkasia.
