Talvivaurioiden ehkäiseminen
Taimien talvehtiminen on tärkeässä osassa monivuotisen kasvien kukoistamista. Suomessa kesäkauden ajan saa kasvatettua vaikka mitä! Todellinen tulikoe monelle kasville on kuitenkin pohjolan ankara talvi, jossa sääolosuhteet vaihtelevat suojasäästä koviinkin pakkasiin. Seuraa alla olevia ohjeita, jotta kasvisi menestyvät pihassasi parhaalla mahdollisella tavalla talven yli!
Jyrsijöiltä
Huonoina vuosina ja vaikeina talvina myyrille kelpaavat lähes kaikki kasvit tai usein niiden juuret. Tärkein suojelukohde myyriä vastaan on kuitenkin yleensä hedelmäpuut. Jokaisen puun runkoon laitetaan rungonsuoja aina ensimmäisiin alaoksiin asti. Lumien tiukaksi tamppaaminen puiden ympäriltä vähentää myyrien tekemiä talvituhoja.
Monet puut ja pensaat maistuvat valitettavan hyvin myös jäniksille. Suojaa taimet tiheäsilmäisellä verkolla vähintään 1m korkeuteen asti. Muista että lumikerros madaltaa verkkoa ja etenkin suurikokoiset rusakot pääsevät napsimaan runkoa yllättävän korkealta.
Peuroilta
Nuo suloiset, mutta puutarhurin silmissä petolliset peurat syövät armotta laajaa valikoimaa pihan kasveista. Lumisina talvina monet havut syödään yhdessä yössä ja keväällä tulppaanien nuput menevät parempiin suihin ennen kuin huomaatkaan. Onneksi peuroilta voi suojautua kohtuullisen helposti.
– Levitä kolme-neljä kertaa vuodessa (tammikuu on loistava aika lisätä tätä) vuoden 2020 puutarhatuotteeksikin valittua TricoGardenia. Tuote, joka oikeasti toimii – peurat eivät koske sillä käsiteltyihin kasveihin ja mikä parasta, sen teho perustuu lampaanrasvaan.
– Aitaa piha mahdollisimman korkealla aidalla.
– Ympäröi kukkapenkki tai havut tiheäreikäisellä ja korkealla kanaverkolla
– Ympäröi kasvit vaakasuuntaan asennetulla keltaisella huomionauhalla. Kuulostaa hassulta, mutta toimii yllättävän hyvin!
Palovaurioilta
Ikivihreät alppiruusut ja monet havupuut kuten tuijat sekä kartiovalkokuuset ovat varsinkin nuorina arkoja kevättalven auringonpaisteelle. Valon lisääntyessä ja auringon alkaessa lämmittämään neulasia tai lehtiä ne yrittävät aloittaa haihduttamisen, mutta maan ollessa vielä jäässä eivät juuret pysty imemään tarvittavaa vettä. Näin ollen kasvit saavat palovaurioita, jotka näkyvät myöhemmin keväällä ruskeina neulasina ja tummina lehtinä. Myös lumiset lopputalvet ovat petollisia, sillä lumi heijastaa auringonvalon ja lämmön kasveihin liian aikaisin. Jos alppiruusu on kokonaan lumen alla, ei suojausta yleensä tarvita.
– Suojaa tarvittavat kasvit vihreällä varjostusverkolla tai juuttikankaalla. Nämä suojaavat liialliselta valolta ja lämmöltä, jolloin kasvi malttaa pysyä talven lepotilassa oikean ajan.
– Varjostusverkot suojaavat myös peurojen tekemiltä tuhoilta vaikeana talvena.
– Varjostusverkon voi poistaa heti kun maa on sula.
– Muista putsata ylimääräiset lumet verkon päältä, etteivät kasvit taitu märän lumen painosta.
– Jos huomaat keväällä kasvien palaneen, suihkuta niihin havupuubalsamia, jotta saat nopeammin kaunista vihreää pintaa.
Pakkaselta
Suojaa arat kasvit ennen kovia pakkasia huopamaisella pakkaspeitteellä. Maanpinnan jäädyttyä kasaa taimen tyvelle lannoittamatonta ja kalkitsematonta turvetta tai esimerkiksi Biolanin talvisuojaa. Maan sulamista voi nopeuttaa kastelemalla juuristoaluetta runsaasti lämpimällä vedellä.